Det hender det dukker opp kaffekopper som fascinerer. Og, ja, jeg mener kaffekopper.
Om du drikker alkoholholdige drikker av ymse slag har du sikkert lagt merke til at det finner spesialglass for nær sagt alle typer drikke og variasjoner av samme drikke. Vinglass kommer i flere former. Det samme med ølglass, whiskyglass, konjakkglass med mange, mange flere.

Så hvorfor ikke også kaffekopper?

Kaffe har vel så mange variasjoner som vin og øl og whisky og akevitt og…
Jeg mener - du har fruktige, søte, syrlig, fyldige, massive, spinkle, nøtter, bær, sjokolade og smaker du knapt kan forestille deg.
Som alt annet er det selvsagt en treningssak hvor mye og mange av disse smakene du faktisk smaker i løpet av en kopp, og de varierer med temperatur på vannet og kaffen, brenningsgrad, bærtype og -kvalitet, tørkemetode og etterarbeid, malingsgrad, renhold av kaffeutstyr og fasong på koppen.

Jeg har allerede alt for mange kaffekopper - fra sylinderformede med rette vegger til koneformede og tulipanformede, kuleformede og vanlige. Jeg har kopper i porselen, steingods, rustfritt stål, bambusfiber, tre og plast. Plastkoppene er minst favoritt, hvor de andre får bruk etter dagens humør og ønsket mengde.

Jeg er relativt helteløs, men en av dem er Tim Wendelboe.
Han har gjort utrolig mye for kaffe og er en av dem som virkelig satt norsk kaffe på verdenskartet. Når han snakker har jeg ingen problemer med å lytte.
Så da jeg leste om Figgjo-koppene på journalen hans tenkte jeg at jeg ikke hadde mye å tape. Jeg mener, penger kommer og går, og prisen du betaler i dag er glemt i morgen om det du kjøper i dag faktisk var verd pengene.
Jeg lever etter prinsippet Non Credo[^noncredo], så det var med spenning jeg kjøpte inn Figgjos kopper i Oslo-serien: Åpen[^åpen], Tulipan[^tulipan], Splitt[^splitt] og Kannen^kannen.

De kom i en anonym eske, og var overraskende lett. Når man kjøper porselen over nett er man selvsagt alltid spent på om de har overlevd reisen. Denne gangen gikk det riktig så bra, og innpakkingen var hel og ingen ting skranglet på veien hjem fra postkontoret.
I esken var det innpakket i rillepapp, og de tok seg godt ut på benken da de endelig var ute av esken, vasket og klare.

Jeg har selvsagt prøvd alle tre koppene og kannen. Jeg jobber hver morgen og Londinium L-1-maskinen leverer særs god amerikano, som jeg fyller på kannen for så å ta den og en kopp med til arbeidsrommet for en tidlig morgens skriving og nytelse mens hjernen våkner til en virkelighet av fantasi.

Hvilken kopp som er min favoritt?
Kommer helt an på kaffen. Alle tre er ypperlige, men de passer best til hver sine ting. Jeg finner min kaffesmak sammenfaller med splitt eller tulipan-kaffer.

Om jeg vil anbefale koppene?

Er du over middels interessert i kaffe, spesialkaffe og liker eksperimentering - uten tvil.
Drikker du kaffe om morran for å våkne og holder det gående gjennom dagen i mengder målt i dobble dl og ikke ml - neppe.
Liker du design og liker å bli sett med bra design - jepp.
Funker «ta-med» kaffekopp i papp like bra som det hvite kruset med «I hjerter NY»? - det er perler for svin.
Drikker du mindre mengder og nyter hver slurk - uten tvil.

Skal du kjøpe en?

Jeg har ikke angret. Men jeg er klar over at jeg er litt… annerledes skrudd sammen enn folk flest.
Til syvende og sist er det ditt valg.

Husk: Non-Credo og happy kaffedrikking


Fra Tim Wendelboes hjemmeside:

 "Tulipan" (Tulip) is designed for coffees with lower acidity like typical Bourbons from El Salvador, Brazil or Indian coffees. The cone shaped cup enhances more earthy aromas and gives you an impression that the coffee is very sweet as the liquid enters the mouth in a narrow stream and hits the middle of the tongue.

»Splitt" is designed for coffees with intense fruity and floral aromas and bright acidity. Typically we use these cups for our Kenyan and Ethiopian coffees. The unique design enhances the aromatics when you smell the coffee in the cup and the wide shape makes the liquid enter your mouth with a wider spread so that you perceive acidity more clearly.

ȁpen" (open) is more of an allround cup. The classic U-shape is a forgiving shape when it comes to taste balance yet it has the ability to intensify aromas when you smell the coffees. We typically use these cups for coffees that has fruity characters and medium intense acidity. Our coffee from Finca Nacimiento tastes incredible in this cup at the moment.

[^noncredo]: Non-Credo - Not Believing or Without Belief

«The relative world, especially human society, is full of fallacies, delusions, and mysteries. We tend to believe, without experience and understanding, whatever is conceived and interpreted by our physical senses. Education, promotion, and advertising are constantly encouraging us to believe what we really do not know ourselves. Science, religion, and modern social, economic, and political systems are also realms of faith, often requiring blind obedience. We should not adopt theories and assumptions that others have developed or imitate their thinking and behaviour. In a spirit of non-credo, let us seek endlessly through our own experience and understanding to realise the real, the true, the infinite.» [p. 154] [2004]: Michio Kushi, The Book of Macrobiotics.

[^tulipan]: Tulipan intensiverer smaken

Koppen gir assosiasjoner til konjakkglass. Tulipanformen gir gjesten en antydning om hvor mye kaffe man skal helle i koppen. Den runde og lukkende formen lar kaffen rotere, bevege seg og gir et mer intenst smaksbilde. Dette tillater koppen å uttrykke kaffens aroma på en annen måte enn koppene Åpen og Splitt - noen kaffesorter smaker betraktelig søtere i denne formen.

[^åpen]: Åpen fremhever aromaen

Formspråket tillater rotering av kaffen - den åpne formen slipper kaffens aroma lett ut. På samme måte som man ønsker å lufte vin, kan man også lufte kaffen for å fremheve dens aroma. Temperatur påvirker smak, og koppens solide, dobbeltstøpte bunn, gir en langsomere varmeoverføring til omgivelsene enn de andre koppene - noe som gir et rent og subtilt smaksbilde.

[^splitt]: Splitt forsterker duften

Denne koppen har tydelig adskilte rom for kaffe og aroma. En innsnevret hals forsterker duftbildet - samtidig som drikkeopplevelsen er delikat. Koppens unike form gjør at kaffestrålen treffer bredt på tungen og fremhever kaffens friskhet. Koppen egner seg spesielt godt til kaffer med fruktige, friske og florale aromaer.

Kannen på 30 cl, er beregnet på enkeltservering. Designet på kannen gjør at kaffen kan brygges direkte i kannen.