Jeg snuser på 50 og øynene er for dårlige til å se det som er rett foran meg. Hva skal en stakkar gjøre, når fjernsyntheten tar tak og linsen i øynene stivner mer og mer og musklene som skal dytte og trekke og deformere etter behov ikke lenger er i stand til jobben?

Svaret er selvsagt briller.

Men hvilke briller? Det er alltid et spørsmål.

Jo, jeg kunne sikkert fått meg noen snasne lesebriller på Nille eller Europris i slanke etuier og med sånn ca. passe styrke.
Jeg har et par slike briller, du vet med stang over øret og brillene hvilende på nesa. Problemet er at jeg hater å bruke dem særlig lenger enn akkurat så kort at jeg ikke gidder. Kan godt være jeg er usedvalig tjukk i hodet, men jeg får alltid vondt på siden av hodet og har fantomsmerter lenge etter å ha brukt dem en stund, så jeg har gitt opp med ett unntak;
Foran Mac'en har jeg et par japanske lesebriller (gave fra Japan, thank you very much) som også har et blålysfjernefilter. Disse er vel +1.5 eller noe i den retningen. Disse er også problematiske i forhold til smerter på siden, men de passer bedre.

Jeg har også et par Clic Magnetic Glasses med bøyle i nakken og magnet som holder glassene sammen over nesa. Disse bruker jeg når jeg er i verkstedet og jobber med noe tre eller andre ting som krever litt bedre nærsyn enn jeg selv klarer. Det fine med disse brillene er at jeg kan dele dem i to og la dem henge i bøyen til jeg igjen trenger dem.

Men de jeg som oftest bruker er et sett med pince-nez fra ThinOptics. Disse er enkle, rimelige og duger i bøtter og spann. Når det er sagt er jeg ikke sikker på om jeg faktisk kan anbefale dem - de nekter å sende til Norge, av en eller annen grunn. Jeg har spurt hvorfor, og de har egentlig ikke noe godt svar annet en at det er "vanskelig". Da jeg kjøpte var det null problemer, så et eller annet har skjedd.

Og selvsagt grom-brillene som kostet et lite hus på prærien på 1800-tallet og vel så det. Spesialglass og festet på en klassisk pince-nez "ramme". Disse bruker jeg vanligvis foran Mac'en og når jeg leser. Sitter godt, og sitter behagelig. Et godt kjøp fra eBay.